Pianist, componist, arrangeur      Deze pagina is onder constructie!

Foto Hans van Dijk
Vroeger

In de jaren '60 speelde ik gitaar en piano in gospelgroepen, schoolorkesten en popgroepen. In 1980 sloot ik mijn studie klassiek piano bij Rob van Deinse aan het Gronings conservatorium af met het behalen van de akte-A voor piano onderwijs. Tijdens mijn muziekstudie kreeg ik steeds meer belangstelling voor jazz en formeerde al snel mijn eerste groepen in de Groninger jazz scene.
In 1978 resulteerde dit in een finaleplaats op het Larense jazzconcours met een eigen compositie, Empty Home uitgevoerd met het septet Tune-Up.

Theater

Componeren en arrangeren kwamen steeds vaker op mijn pad. Toen ik in 1978 werd gevraagd als pianist/componist bij cabaretier Rients Gratama, greep ik dit dan ook met beide handen aan. Op nieuwe teksten muziek schrijven en arrangeren vind ik nog steeds een van de leukste dingen om te doen.
Het theater vak biedt daarvoor ruimschoots de gelegenheid, dus daar heb ik me altijd op mijn plaats gevoeld. In de loop der jaren werkte ik mee aan zo'n veertig theaterproducties met diverse artiesten en in de meeste gevallen reisde ik ook mee als pianist.
Door deze ervaringen werd ik ook steeds vaker benaderd als arrangeur en studiomuzikant bij omroep- en platenproducties in diverse genres. De teller staat inmiddels op zo'n veertig albums, met als hoogtepunt - qua erkenning - een Edison-nominatie in 1984 voor de LP Doch Ich Leb van Marjol Flore.

Filmmuziek

Na enkele jaren docentschap aan het conservatorium te Leeuwarden - later gefuseerd met het Groninger conservatorium - besloot ik in 1990 om voor mezelf te beginnen. Inmiddels was ik ook actief als componist/producer voor films en documentaires.
Tussen 1990 en 2005 heb ik voor ruim vijftig audiovisuele producties muziek gecomponeerd en geproduceerd.
Door die werkzaamheden breidden mijn studiofaciliteiten behoorlijk uit, mede omdat er in diezelfde tijd spectaculaire ontwikkelingen op het gebied van IT en muziek plaatsvonden.

Jazz

Intussen bleef ik ook actief als jazzmuzikant. Concerten en sessies met talloze formaties waarvan het kwartet DEMI-SEQ niet ongenoemd mag blijven. Hiermee speelden we hoofdzakelijk mijn eigen composities en namen we twee cd’s op.
By Nature in 2010 en in 2011 DEMI-SEQ Live.

Live

Inmiddels treed ik niet meer op en ben ik ook gestopt met lesgeven. De tijd die daardoor vrijkwam sinds begin 2020,
gaf mij de gelegenheid me volledig te wijden aan componeren, arrangeren, produceren en het doorvorsen en digitaliseren
van mijn archief. Dit resulteerde in de cd annex webpublicatie Uitverkoren over mijn werk in theaterproducties tussen 1978 en 2018.
De foto's en opnames van bands, orkesten en formaties waarmee ik als pianist en/of gitarist heb opgetreden heb ik chronologisch gerangschikt op de pagina Vroeger.

Enschede

Ook mocht ik muziek componeren en produceren bij een driedelige documentaire Verhalen over de wederopbouw.
Hierin wordt verteld over de naoorlogse periode in de Enschedese wijk Horstlanden-Veldkamp, waarin ik opgroeide,
middels beelden en verhalen van bewoners, waaronder mijn persoon.

Best te pas

Op Nederlandse en Friese teksten had ik al het nodige gecomponeerd.
In 2011 kwam daar voor het eerst een Twentse tekst bij en inmiddels zijn dat er alweer veertien.
Bij Best te pas staat meer informatie over dit nieuwste project.