Pianist, componist, arrangeur      

Foto Hans van Dijk

 

 


Vroeger

Tijdens de jaren '60 in Enschede speelde ik gitaar en piano in gospelgroepen, schoolorkesten en popgroepen. In 1980 sloot ik mijn studie klassiek piano bij Rob van Deinse aan het Gronings conservatorium af met het behalen van de akte-A voor piano onderwijs. Tijdens mijn muziekstudie kreeg ik steeds meer belangstelling voor jazz en formeerde al snel mijn eerste groepen in de Groninger jazzscene. In 1978 resulteerde dit in een finaleplaats op het Larens jazzconcours met een eigen compositie, Empty Home uitgevoerd met het septet Tune-Up.

Theater

Componeren en arrangeren kwamen steeds vaker op mijn pad. Toen ik in 1978 werd gevraagd als pianist/componist bij cabaretier Rients Gratama, greep ik dit dan ook met beide handen aan. Op nieuwe teksten muziek schrijven en arrangeren vind ik nog altijd een van de leukste dingen om te doen.
Het theatervak biedt daarvoor ruimschoots de gelegenheid, dus daar heb ik me helemaal op mijn plaats gevoeld. In de loop der jaren werkte ik mee aan zo'n veertig theaterproducties met diverse artiesten en in de meeste gevallen reisde ik ook mee als pianist.

Studiowerk

Door deze ervaringen werd ik steeds vaker benaderd als arrangeur en studiomuzikant bij omroep- en platenproducties in diverse genres. De teller staat inmiddels op zo'n veertig albums, met als hoogtepunt - qua erkenning - een Edison-nominatie in 1984 voor de LP Doch Ich Leb van Marjol Flore.

Filmmuziek

Na enkele jaren docentschap aan het conservatorium te Leeuwarden - later gefuseerd met het Groninger conservatorium - besloot ik in 1990 om voor mezelf te beginnen. Inmiddels was ik ook actief als componist/producer van soundtracks bij films en documentaires.
Tussen 1990 en 2005 heb ik voor ruim vijftig audiovisuele producties muziek gecomponeerd en geproduceerd.
Voor dit AV-werk investeerde ik fors in muzieksoftware en studiofaciliteiten. In die periode waren er spectaculaire ontwikkelingen op het gebied van IT en muziek.

Jazz

Intussen bleef ik ook actief als jazzmuzikant. Concerten en sessies met talloze formaties. Het hoogtepunt voor mij waren de optredens met het kwartet DEMI-SEQ. Hiermee speelden we hoofdzakelijk mijn eigen composities en namen we twee cd’s op.
By Nature in 2010 en in 2011 DEMI-SEQ Live.

Terugblik

Na december 2019 trad ik niet meer op; ik was ook al gestopt met lesgeven. De vrijgekomen tijd besteedde ik aan componeren, arrangeren, produceren en ook aan het doorvorsen en digitaliseren van mijn archief. Het resultaat was de cd annex webpublicatie Uitverkoren over mijn werk in theaterproducties tussen 1978 en 2018.
De foto's en opnames van bands, orkesten en formaties waarmee ik als pianist en/of gitarist heb opgetreden, heb ik chronologisch gerangschikt op de pagina Vroeger.

Enschede

Bij toeval kwam in 2020 voor mij de kans om muziek te componeren en produceren bij een driedelige documentaire
Verhalen over de wederopbouw. Hierin wordt verteld over de naoorlogse periode in de Enschedese wijk Horstlanden-Veldkamp, de wijk van mijn jeugd, met beelden en verhalen van buurtbewoners van toen en nu - waaronder ikzelf.

Best te pas

Op Nederlandse en Friese teksten had ik al het nodige gecomponeerd.
In 2011 kwam daar af en toe een Twentse tekst bij en in de loop van 2021 werden dat er vijftien.
Bij Best te pas staat hierover meer informatie.